Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Τι να τρώμε μετά το έμφραγμα

Ο σύζυγός μου έπαθε καρδιακό έμφραγμα στην ηλικία των 53 χρόνων. Υπάρχουν στοιχεία ότι η διατροφή παίζει ρόλο, ώστε να μην ξαναπάθει τέτοιο επεισόδιο; (Ι.Σ., Ναύπλιο)


Ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Α. Καφάτος απαντά ότι η δευτερογενής πρόληψη έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στη Μελέτη της Λυών, στην οποία συμμετείχαν 600 άτομα που είχαν ήδη υποστεί πρώτο έμφραγμα μυοκαρδίου. Στα μισά από αυτά δόθηκε η κρητική διατροφή εμπλουτισμένη με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ στα υπόλοιπα η δίαιτα που συνιστά η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Η μελέτη αυτή, που είχε σχεδιασθεί για τέσσερα χρόνια, διακόπηκε στους 27 μήνες, γιατί η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν τόσο μεγάλη, ώστε κρίθηκε αντιδεοντολογική η συνέχισή της. Τα 300 άτομα με την κρητική διατροφή είχαν κατά 76% λιγότερα εμφράγματα (δεύτερα επεισόδια), σε σύγκριση με την άλλη ομάδα. Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα δεν έχουν επιτευχθεί έως σήμερα με καμία άλλη, επεμβατική ή χειρουργική, μέθοδο.
Υπενθυμίζεται ότι η βάση της κρητικής διατροφής είναι το ελαιόλαδο, τα πολλά λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το μαύρο ψωμί και λίγο κρασί.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Online 13/02/2008







Δεν υπάρχουν σχόλια: